Kombi Nasıl Kullanılır kombi kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken belli başlı bazı kurallar vardır..! Bu kurallar nelerdir..?
Kombi cihazını yeni taktırdınız, ilk defa çalıştıracaksınız bu durumda neler yapılabilir..? veya Bir eve yeni taşındınız ilk defa kombi cihazını çalıştıracaksınız ve ne yapılması konusunda bir fikre sahip değilsiniz
Bu durumda neler yapılabilir Tüm bu konuları ele alıp ne yapılması gerektiğini madde madde ele alacağız. Konu başlıklarını elimden geldiği kadar sade ve herkesin anlayabileceği şekilde yazmaya çalışacağım.
Kombi nasıl kullanılır
Bir eve taşındınız ve yeni taşındığınız bir evde ilk defa gördüğünüz bir kombi var ve soğuktan donuyorsunuz veya sıcak suya ihtiyacınız var..!
Kombiyi nasıl çalıştıracağınız ile ilgili hiç bir bilgiye sahip değilseniz eğer şimdi sizlere her yerde nerede olursanız olun her zaman işinize yarayacak Altın değerinde bilgiler vermeye çalışacağım.
Bu bilgiler yüzde yüz doğru bilgilerdir. Hiç bir yerde bulamayacağınız bilgilerdir. Bir çok web siteyi incelediğimde kafadan atma baştan salma bilgiler yer almaktadır.
Bundan dolayı üzüntü duyduğum için bu dev yazıyı Bilgi dolu makaleyi hazırlamaya karar verdim. Tüketicilerimizin çok sık yaşadığı sorunla başlayacağım..! Yeni bir eve taşındınız ve karşınıza şöyle bir kombi çıktı..!
Kombi Nasıl Çalışır
Buderus Logimax Kombi nasıl çalışır.? Evet üstteki resimde 1. Dikkat etmeniz gereken yer kombi su basınç göstergesinin 1,5 barda olması gerekmektedir.
Eğer su basıncı 1 barın altında ise kombi çalışmayacaktır..! Kombi çalışması için su basmanız gerekmektedir.
Nasıl su basılacağını bilmiyor iseniz. Kombiye su nasıl basılır yazısını inceleyip bilgi sahibi olabilirsiniz.
2. Dikkat etmeniz gereken yer ise Gaz vanasının açık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Gaz vanası kapalı ise kombi yine çalışmayacaktır.
Aşağıda bulunan gaz vanalarını kontrol ediniz..! Kapalı ise Açınız..!
Kombi yanında bulunan gaz vanası açık ve kombi yine çalışmıyor ise dış kapı önünde bulunan Gaz saati vanası kapalı olabilir kapalı ise açınız. Açık olma şekli yukarıda bulunan gaz vanası ile aynıdır değişmez.
Daha sonra kombi cihazını çalıştırınız Eğer Arıza ledi Ekranda (ünlem işareti) yanıyor ise Solda Petek tuşuna reset yazan tuşa 3 saniye basınız..!
Kombi çalışmaya başlayacaktır. LCD Ekranda üstte sol tarafta Kalorifer sembolü sağda Çeşme sembolü var ise kombi cihazınız her 2 konumda çalışacaktır. (Kombi Kış Modun’da demektir.)
Eğer LCD Ekranında Petek sembolü üstü çizili ise sadece çeşme sembolü var ise Kombi Yaz konumunda yani yalnız çeşmeyi açtığınızda kombi sıcak su için çalışmaya başlayacaktır.
Kış moduna ayarlamak için solda bulunan petek sembolü tuşuna bir kere basıp elinizi çekiniz..!
Ekranda 2 çizgi çıkacaktır sağda yukarı tuşuna basarak dereceyi istediğimiz sıcaklık değerine ayarlayınız. Bu kadar.
Yaz geldi petekleri iptal etmek istiyoruz yine aynı şekilde solda bulunan petek sembolüne 1 defa basıp sağda bulunan aşağı tuşuna 2 çizgi çıkana kadar basıp elimizi çekiyoruz.
Bu durumda kombi kış modu iptal olacaktır. Sadece siz çeşmeyi açtığınızda kombi sıcak su için çalışmaya başlayacaktır.
Kombiyi tamamı ile kapatmak istersek LCD Ekranın altında ortada stand-by tuşuna basıp kombi cihazı kapanmış olacaktır. (Don koruma özelliği Aktif durumdadır)
Yani kombi içinde bulunan suyun donma derecesine yakın olması kombi cihazı kendini koruma amaçlı Cihazın muhtelif parçaları
Örnek ; Blok Tesisat boruları ve plastik aksamları zarar görmemesi açısından Don koruma özelliği geliştirilmiştir.
Daha ziyade Türkiye’de kış şartları çok ağır geçen iller için (örnek ; Kars, Ardahan, Ağrı, Erzurum ve benzeri) iller için harika bir özellik niteliği taşımaktadır.
Kombi suyu sıfır dereceye yakın olduğunda (5 Derece) Don koruma özelliği devreye girip su sıcaklığının donma derecesi üzerine (30 Dereceye) çıkana kadar kombi çalışacaktır.
Daha sonra kombi tekrar otomatik stand-by bekleme modun’da kalacaktır. Çoğu kullanıcı Kombinin bu özelliğini bilmemektedir.
Evden uzun süre ayrılacaksanız..! Kış şartları çok ağır geçen iller için kombi şalteri elektrik sigortası ve Gaz vanasının asla kapanmaması gerekmektedir.
Kombi cihazını tekrar çalıştırmak için stand-by tuşuna bir defa basmanız yeterli olacaktır. Konuyu daha iyi kavramak adına ayrıca videoyu seyredebilirsiniz.
Videoyu izlediyseniz kombi kış modun’da çalıştırdınız kalorifer peteklerinin ısınması için en az 15 dakika beklemeniz gerekmektedir. Eğer petekler ısınmaz ise vanaların açık olup olmadığını kontrol ediniz.
Eğer kapalı ise sola saatin ters yönüne doğru petek vanalarını alt üst olmak üzere açınız 15 dakika sonra Peteklerin ısınmaya başladığını göreceksiniz.
Eğer petekler çok az ısınıyor ise..! Peteklerde hava olma olasılığı olabilir bu durumda peteklerde hava alma purjörü vardır, oradan su çıkana kadar hava alma işlemi yapmanız gerekmektedir.
Peteklerin havası nasıl alınır
Peteklerin havasını alabilmek için elimizde kontrol kalemi veya hava alma anahtarı olması gerekmektedir.
Elimize bir havlu alıp hava alma purjör deliğinin altına tutuyoruz.! Havlu çıkan suyu emdirmek içindir. Purjör civatasını sola doğru gevşetin.!
Purjör deliğinden direk su çıkıyor ise purjör civatasını sıkıp başka peteğe geçiniz. En fazla hava kombiye en yakın olan petekte ve Banyoda bulunan Havlupanda oluşur.
En çok bu iki peteğe yoğunlaşmanız gerekir. Daha sonra diğer odaları tek tek gezip peteklerde hava olup olmadığını kontrol ediniz. Hava alma işlemi bittikten sonra Reglaj ayarı yapınız..!
Kalorifer Reglaj ayarı nasıl yapılır
Reglaj ayarı nasıl yapılır bu işlem çok basit bir işlemdir. Kombiye en yakın petekten başlayıp en uzak peteğe doğru vana ayarlama işlemine reglaj ayarı denir.
Not: Kalorifer peteklerine Termostatik vana takılı ise Reglaj ayarı yapmanıza gerek yoktur. Bide giriş çıkışlar alttan yapılmış ise yani Seri bağlı tesisat devresi ise yine reglaj ayarı yapmanıza gerek yoktur.
Reglaj ayarı sadece Çapraz bağlı devreler ve paralel bağlı tesisat devreleri için geçerlidir. Detaylı bilgi için lütfen petekler neden ısınmaz yazısını incelemenizi tavsiye ederim.
Örnek verecek olursak kombiye en yakın kalorifer peteği vanasını sıkıp yarım tur açınız tüm peteklerin vanasını az az arttırarak açınız en son peteğin vanasını sonuna kadar açınız.
Bu ayar işlemini yaparken tamamı ile vanayı sıkıp ne kadar gevşetilmesi gerektiğini anlamanız gerekmektedir. Aksi halde açık olan petek vanasının kaç tur açık olduğunu bilemeyiz.
Bu yüzden vanayı sıkıp kademe kademe sola doğru gevşetip reglaj ayarlama işlemine son verebiliriz.
Kombi neden çalışmaz
Yukarıda belirtilen tüm maddeleri doğru bir şekilde ayarladınız suyuna baktınız Suyu var, Elektriğine baktınız Elektrik var
Gaz vanasına baktınız Gaz vanası’da açık LCD ekranlı kombi ise Arıza kodu mevcut veya eski model LCD Ekranı olmayan led ışıklı kombinin arıza ledi yanıyor ise Bu durumda ne yapacağız..?
Size üzücü bir haberim var kombi arızalı demek. Arızalı olup olmadığına emin olmak için Kombi neden çalışmaz başlıklı yazımızı inceleyiniz.
Tüm bu maddeleri kontrol etmenize rağmen cihaz devreye girmez ise çağrı merkezimizi arayıp konu ile ilgili servis kaydı oluşturabilirsiniz. 0212 425 09 09
Kombi Sıcak su sorunu
Sıcak su sorununu 2 başlıkta inceleyebiliriz
- Petekler çalışıyor (Kalorifer çalışıyor) Sıcak su akmıyor ise kombi arızalı
- Sıcak su geliyor sonra yavaş yavaş soğuyor ise kombi arızalı
Sıcak su derece ayarını 40-45 ayarlayınız..! Yapılan başlıca hatalardan bir tanesi sıcak su derecesini 50-60 dereceye ayarlayıp Banyoda soğuk su ile ılıştırma yöntemine gitmek.
Yapılan en çok hatalardan bir tanesi budur. Her zaman sıcak su ayar derecesini elimizin tahammül ettiği dereceye ayarlamak.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Kombiden sıcak su gelmiyor yazısını inceleyip bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kaloriferler çalışmıyor
Kombiden sıcak su akıyor sadece kaloriferler ısınmıyor ise kombi arızalıdır. Servis çağırınız. Tabi kalorifer ayarını doğru yaptığınızı var sayıyorum.
Doğal gaz tasarrufu
Doğal gaz’dan Nasıl tasarruf edilir..! Öncelikle oturduğumuz dairenin veya evin iç-Dış izole durumunun çok iyi olması gerekir. (Mantolama)
Eğer bir evde izolasyon yok ise o zaman doğal gaz tasarrufundan pek fazla bahsetmemiz doğru olmaz..! En fazla kapı eşiklerini pencere fitillerini yenilersiniz o kadar.
Buda doğal gazdan tasarruf etmek için yeterli olmayacaktır. Doğal gaz’dan tasarruf edebilmek için olmazsa olmazlardan şunların yapılması gerekmektedir.
- Dış mantolama
- Çift cam
- Çatı izolasyonu (Çatısı olan Evler için)
- Temel izolasyonu
- Çelik kapı
Bu 5 Madde oturduğumuz evde mevcut ise o zaman Doğal gazdan tasarruf etmemiz mümkün. Bu konuda yapılabilecek şunlardır..!
- Yoğuşmalı kombi taktırınız
- Oda termostatı taktırınız
- Kalorifer peteklerine Termostatik vana taktırınız
Yukarıda yazılı tüm maddeler dairenizde mevcut ise o zaman Yapmanız gereken Tek bir şey kaldı..! Sırtınızı koltuğa yaslayın ve sıcak çayın tadını çıkarın.
Ekstra alınabilecek Tasarruf önlemlerini Aşağıda igdaşın resmi olarak yayınladığı Videoyu seyredip Bilgi sahibi olabilirsiniz.
Önemli Not..: Kullanıcıların yaptığı çok büyük hatalardan bir tanesi Ana saatte bulunan Doğal gaz vanasını kısmaları yapılabilecek en büyük hatalardan bir tanesidir.
Yoğuşmalı kombi nedir
Yoğuşma nedir..! Yoğuşma, gaz halinde bulunan bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesidir.
Yoğuşmalı kombi nasıl çalışır..! Konvansiyonel kombilerde yanan doğalgazdan oluşan atık gaz ve beraberinde oluşan su buharı 150 derece civarında direkt bacadan dışarı çıkar.
Yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde 150 derecelik gaz ısısı bacadan direk çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp ejanjör içinden geçerek yeniden kullanılır.
Böylece doğal gaz kullanımında verim arttırılır aynı zamanda çevreye zararlı gaz salınımı azaltılır. Verimliliği yüksek olan tam yoğuşmalı kombiler maksimum tasarruf sağladığı için önemli bir yere sahiptir.
Yoğuşmalı kombi nasıl kullanılır
Yoğuşmalı kombi kullanımında 3 maddeye dikkat etmemiz gerekmektedir.
- Kombi suyu 1.5 Bar olması gerekmektedir.
- Kombi Cihazına gaz geliyor olması gerekmektedir.
- Kombi devreye alındığında yoğuşma suyunun sifondan atıldığına emin olmak gerekmektedir.
Yoğuşma sifonu tıkanırsa ne olur
Yoğuşma sifonu tıkanırsa kombi hata verir. Kombi altında bulunan sifon hortumu bağlı olduğu giderden çıkartılıp Yoğuşma suyunun atılıp atılmadığına dikkat etmemiz gerekmektedir.
Eğer yoğuşma suyu hortumdan çıkmıyorsa kombi bakımı gelmiş demektir. Servis çağırıp kombi bakımını yaptırınız.
Bizi tercih ederseniz çağrı merkezi 0212 425 09 09 numaralı telefondan ulaşıp servis kaydı bırakabilirsiniz.
Yukarıda bulunan Kombi cihazının Yoğuşma kazanını Görmektesiniz. Bakımı yapılmayan kombi Yoğuşma kazanında Korozyon oluşur ve oluşan bu korozyon
Yoğuşma giderini tıkayacağından ötürü kombi hata verir. Kombi cihazının sağlıklı çalışması için her sene kombi bakımını yaptırmayı unutmayınız.
Kombi neden ses yapar
Kombi neden ses yapar ; Sebeplerini madde madde yazalım..!
- Fan arızalı
- Sirkülasyon motoru arızalı
- Baca çekişinde problem var
- Sistemde hava var
- Sıcak su türbin arızalı
Kombi neden su akıtır
Kombi su akıtıyor ise basit bir arızası olduğunu düşünebilirsiniz..! Aslında kombi su akıtıyor ise ciddi bir arızası olduğunu söyleyebiliriz.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Kombi neden su akıtır yazısını okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kombi su basıncı neden yükselir
Kombi su basıncı yükselmesinin 3 Nedeni vardır..! Bu nedenleri Aşağıda maddeler halinde Yazıyorum.
- Genleşme Tankı sorunu
- Plaka eşanjör sorunu
- Doldurma musluğu sorunu
Üstte yazılı bu 3 maddeden biri var ise kombi cihazında yer alan basınç değeri 3 bar ve üstü olur. Bu durumda kombi 3 bar emniyet vanasından su akıtır. Servis çağırmanız gerekmektedir.
Kombi su basıncı neden düşer
Kombi su basınç ibresi 1 in altına sıfıra düşüyor ise kombide veya tesisatta sorun var demektir. Bu sorunlar şunlardır..!
- Kombi alttan su sızdırıyor ise basınç düşer
- Peteklerde, Peteğe bağlı vanada sızıntı var ise basınç düşer
- Sıva altı döşenen kalorifer tesisatında su kaçağı var ise basınç düşer
Bu durumda kombi için kombi servisini, Tesisat sorunu için su Tesisatçısı çağırmanız gerekmektedir.
Kombi sürekli arızaya geçiyor
Kombi sürekli arızaya geçiyor ise kombi cihazında arıza veya bakımsızlıktan ötürü arıza meydana geliyor olabilir. Konu ile ilgili servis çağırmanız gerekmektedir.
Kombi cihazına Regülatör gerekli’mi..?
Kombi cihazına regülatör gerekli olup olmadığı ölçü aleti ile belli olur. Yaşadığınız bölgede sık sık elektrik kesintisi oluyor ise şebeke voltajı ölçülür.
Şebeke voltajı olması gereken değer 220-240 volt arası olması gerekmektedir.
Bu değerin altında voltajın okunması 180-185 volt arası kombi cihazı devreye girmez. Veya kombi arıza verir.
Böyle durumlar ile karşı karşıya kalmamak için Nacizane tavsiyem yalnız kombi cihazına değilde evin geneline merkezi regülatör taktırmanızı öneririm.
Bu formu kullanarak Yaşadığınız sorunla alakalı soru sorabilir..! veya yorum yapabilirsiniz..